vineri, 13 august 2010

Arta negocierii

Toata lumea negociaza...zilnic. De mici capatam deprinderi in ale negocierii si ma intreb daca devenim tot mai iscusiti sau ne plafonam.
De cand rostim primele cuvinte, incepem prin a folosi tehnici de negociere : " daca imi dai, iti dau" sau "daca esti cuminte, te las sa...". Apoi aceste tehnici se perfectioneaza, devenim tot mai abili in ceea ce priveste arta negocierii.
Incepem prin a negocia tot, uneori chiar inconstient. Insa sunt si momente cand trebuie sa fim mai agili ca niciodata, cand trebuie sa fim \ perspicace pentru a transforma totul intr-un real succes. E greu. Si, din pacate, in orice negociere sunt implicate doua parti, iar cealalta parte poate fi imprevizibila.
Cum facem sa avem mereu castig de cauza ? Sau sa fie macar o situatie de castig reciproc ( win-win ). Cerem mai mult ca sa avem de unde lasa ? Ca la piata ? Daca da bine, daca nu, mai vedem, mai lasam...
Sunt momente in viata cand facem si compromisuri, in defavoarea castigului ( de orice natura ). Intervine atunci latura emotionala ? Au ce cauta emotiile in negociere ? Sau totul e permis ? Ca-n dragoste si razboi.
Unii au un talent innascut pentru negociere, altii urmeaza cursuri celebre pentru a se perfectiona.
Cred ca in fiecare dintre noi zace un negociator, dar, ca-n viata, nu reusim sa ne folosim de toate instrumentele si armele negocierii.

Un comentariu:

  1. Nu cred ca e vorba de sentimente in negociere sau mai mult, de pozitia "totul e permis" ci pur si simplu de negociat cu intentia obtinerii unei solutii win-win. daca ai varianta asta in minte in mod cert nu iti mai pui problemele de mai sus, pentru ca, in mod natural vei actiona in directia asta!

    RăspundețiȘtergere