miercuri, 29 septembrie 2010

Codul bunelor maniere


Despre stirea care urmeaza se spune ca a castigat prestigiosul Premiu Pulitzer:

"In metrou, un tanar i-a oferit locul sau unei doamne in etate. De emotie, doamna a lesinat. Cand s-a trezit din lesin, doamna i-a multumit tanarului. De emotie, tanarul a lesinat."

Mai exista bune maniere ? Mai exista bun simt ? Sau s-a dus cu totul...gasim diverse scuze pentru comportamentul nostru mai mult sau mai putin mitocanesc.

Daca nu putem fi buni, sa incercam sa fim macar politicosi ( N. Steinhardt - "Jurnalul fericirii" )

De ce sa fim politicosi ? De ce sa fim galanti ? Sarmanti ? Daca esti "jmecher", ai numai de castigat.

Asa ca ma intreb pentru ce sa fim politicosi ? Se merita ? E vorba de respect de sine ? Am vazut aseara o emisiune si mi-a placut raspunsul unei invitate : privesc mereu in sus, nu la cei multi si nesimtiti. Vreau sa fiu un model .

Acum ma intreb daca acesta este un argument solid : ma port frumos pentru ca vreau sa fiu un model pentru ceilalti.

Cred ca totul se reduce la cultura si educatie. La bun simt si instruire. Oricum analizam, problema nu va fi niciodata rezolvata pe deplin. Cu atat mai putin in Romania. Suntem mitocani by default ( asa e rasa noastra ).
Si culmea e ca ne complacem in mocirla aceasta, nu luam atitudine, dam vina unii pe altii si life goes on.

Vreau sa citesc : Cu manusi de Mihaela Nicola

As putea sa scriu mai mult si mai alambicat, insa cred ca daca deschid canalul bun de comunicare, mesajul va fi bine receptionat. E greu sa ne purtam frumos, e greu sa salutam, e greu sa raspundem la salut, e greu sa zambim, e greu sa fim amabili, e greu sa oferim locul cuiva, e greu sa fim politicosi, e greu pentru ca nu avem acest lucru in sange. Cand totul e fortat, nu e natural, rezultatul e dezastruos.
Ma lupt cu M sa fie politicoasa, sa salute. Si uneori ma mir ca ma intreaba : DE CE ? Cred ca i-am spus de mii de ori acelasi lucru ( M spune buna-ziua, M spune la revedere...M in sus, M in jos ). Are nevoie de o justificare. De ce sa fie politicoasa ? Se da ceva ?

Asa ca va intreb si eu : de ce sa fim politicosi ? de ce sa fim mai buni ? poate in cativa ani ne mancam intre noi, cine stie ... personal, consider ca e trist. Cred ca acesta este cel mai solid argument al meu pentru a lasa in urma ceea ce inseamna tarisoara asta scumpa si draga.

2 comentarii:

  1. Intr-un top al politetii facut in mai multe tari, nu gasesc linkul, Romania nu era pe ultimul loc, ci Spania, si am avut confirmarea cand a venit varul luiLiviu din Spania. Asa ca se poate si mai rau.
    In privinta Mayei, nu renunta sa o inveti sa fie politicoasa. Spune-i ca astfel castiga respectul adultilor, isi face prieteni. adevarati, etc. In rpimul rand conteaza exemplul vostru, al parintilor.
    Te pup,
    Gabi

    RăspundețiȘtergere
  2. Simo nu-i chiar asa. Sau poate-i intalnesti tu numai pe-aia nepoliticosii. De curand am reinceput mersul cu metroul si autobuzul. N-am mai vazut nesimtiti decat rar. Chiar am vazut in fiecare zi oameni care cedeaza locul gravidelor, batranelor, chiar si tineri baieti(se stie ca ei sunt putin mai necizelati la o anumita varsta) care cedau locul lor femeilor. Ceea ce acum cativa ani nu vedeam.
    Da, poate intalnesti lume nervoasa, nemultumita, care uita sa mai dea buna-ziua, dar nu-i din nepolitete, lumea e mai trista si ingrijorata, cred eu. Dar daca fiecare singur ar incerca sa-si schimbe atitudinea, adica pur si simplu sa priveasca mai cald in jur, cred ca s-ar putea schimba si atitudinea generala.
    Uite aici un articol f fain care sper sa-ti aduca bucurie :)
    http://www.calatoriainimii.net/2010/08/criza-psiho-spirituala-de-transformare-noduri-si-semne/

    RăspundețiȘtergere