miercuri, 21 septembrie 2011

Emotii - trairi sub masca

Mereu mi-am zis ca eu nu-s nici cea mai afectuoasa, nici cea mai pupacioasa, nici cea mai plangacioasa. Nu am idee de ce, doar ca simt nevoia mai mereu sa sting orice semn de emotie care s-ar impregna in vreun fel pe chipul meu. Prefer sa invalui totul intr-o gluma, cu un zambet in coltul gurii, sa ma prefac ca nimic nu m-a miscat sau impresionat, ca doar sunt de piatra. Am descoperit de curand ca nu mai poti ascunde chiar totul - cred ca varsta e de vina :-))
Zi mareata, zi de scoala, prima zi de scoala, cu scolarita de mana si una bucata sotz de cealalta - flori, aparat foto, plus ajutoare ( za nashu' ), pornim voiniceste spre scoala ( eu cu inima cat un purice, cu un nod in gat - uff! parca retraiesc si acum emotiile acelei zile ) ; suntem primii in dreptul liniei cu I B - ne asezam in linie, adica doar M, noi degajam sa aiba copilul aer sa respire ( plus ca nu am vrea sa o coplesim cu emotiile noastre evidente - mai ales ca e usor agitata ca nu stie despre ce e vorba ). Incepe festivitatea de deschidere, M e undeva mult in spate ( caci ceilalti viitori colegi cu parintii de mana s-au postat in fata ei, iar apoi au fost impinsi spre linia cu I B, unde ea era asezata regulamentar - dar ce sa mai discutam, detalii :-) adica le-as zice romanisme, ca tot sunt ale noastre si nu ne supravietuim fara ele.
M-am tinut barbata pana au inceput cu Gaudeamus si podul de flori sa intre bobocii .... auci!....imi tremurau ochii ca-n desene animate....dar am revenit repede pe linia de plutire. M-am redresat, m-am leganat de pe un toc de 10 cm pe celalalt :-) si, bineinteles, ca am depasit elegant si pe tocuri situatia creata.
In clasa iarasi balamuc, multi copii, si mai multi parinti....munti de flori..ghiozdane, sosete albe, pampoane si culoare. Un spectacol usor burlesc - dar sa dam vina pe emotiile create de momentul in sine. A urmat sedinta cu parintii. Aici spectacolul a fost desavarsit. Stau si ma intreb de unde au dascalii atata rabdare ? Cred ca au un program misterios pe care il activeaza inainte de intalnirile cu parintii. Nu am mai asistat de ceva vreme la o parada de idei - nu dintre cele stralucite - atat de picanta ( imi vine in minte Cascadorii Rasului ).

Si uite ca am trecut de prima saptamana de scoala, a inceput si a doua. Credeam ca lucrurile incep sa se aseze si pot si eu sa vad cu ce se mananca scoala in zilele noastre.
Nu am reusit inca sa relationez cu Doamna, caci e mereu asaltata de parinti care roiesc in jurul ei si o bombardeaza cu tot felul de "probleme" inchipuite, daca e sa ma intrebati pe mine. Vreau si eu sa stiu cum se descurca M, tanjesc de fapt dupa o farama de informatie in acest sens, insa cred ca e mai bine sa astept si sa ii las Doamnei un pic de spatiu . Macar din partea mea ( sper ca atitudinea mea sa nu fie luata drept dezinteres total fata de institutie/copil/educatie ).
Ar fi ideal ca acest interes crescut - atat al parintilor, cat si al elevilor - sa se manifeste si pe termen lung, nu doar in clasele primare. Acum se lupta pentru prima banca, iar peste cativa ani nu vor mai sti cum sa se ascunda prin fundul clasei ; un paradox clasic.
Nu vreau sa termin intr-o nota pesimista, imi place scoala, imi place Doamna, imi place clasa, imi place banca :-) Imi vine in minte Doamna mea, doamna Veniamin pe care am iubit-o tare mult si cu care inca mai tin legatura. Imi vin in minte anii de gimnaziu cand am avut cei mai faini colegi si cel mai unit colectiv ( de care nu m-am mai lovit pana astazi ).

5 comentarii:

  1. Daaa, stiu atat de bine despre ce vorbesti. Nici eu nu-s cea mai emotiva persoana din lume (as putea sa afirm chiar contrariul), dar prima zi de scoala a Andrei mi-a dovedit ca sunt momente cand nu poti si nici nu trebuie sa iti ascunzi reactii atat de fireste, precum ochi in lacrimi si glas tremurat. Mult succes la scoala!!! Nasha :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Simo, eu nu ma gandesc decat atat: bietii copii! ce chinuiti or fi mititeii, toti impingandu-i de la spate: la scoala, la scoala, ca sa intre-n randul lumii, ca doar trebuie sa se adapteze, sa se obisnuiasca cu greutatile vietii etc.. iar ei- ii vezi tacuti si speriati ca mieii la taiere.. sper sa nu li se taie prea curand aripile acestor copii.. speranta moare ultima :)
    stii cum e..

    RăspundețiȘtergere
  3. bine ai venit in club (ma refer la sedintele cu parintii). O sa ai tot felul de "suprize", de cele mai multe ori neplacute. Succes Mayei!
    Gabi

    RăspundețiȘtergere
  4. Ariana, sa stii ca M a fost usor timorata, nu stiu de ce, poate teama de necunoscut, oare ce e dincolo de acele ziduri ( acum s-a adaptat si e incantata ).

    Cred ca va fi mai greu pentru generatiile urmatoare, cand vor face pregatitoarea la scoala ( M citeste cursiv, aici ii multumim Andrei care a initiat-o acum un an - scrie de tipar, cu litere de mana doar numele, are notiuni de plasare in spatiu a obiectelor etc ).

    Sper sa isi revina parintii ;-)) ca mi s-au parut mai dificili decat copiii ( cu atatea indicatii pretioase )

    RăspundețiȘtergere
  5. Esti intr-o interesanta postura dubla: imi imaginez ca te-ai intors un pic in 1987, pe terenul scolii 28, cu emotii mari si-atunci (ti le-a retrait Maya...) si totodata ai trait si ceea ce au simtit ai tai...cand te-au lasat libera sa te amesteci cu ceilalti pitici...

    RăspundețiȘtergere